Съпругата на бруталния наркобарон Ел Чапо се призна за виновна, че му е помагала

Новини за Синтетични наркотици-Амфетамини 11.06.2021

Съпругата на жестокия наркобарон Ел Чапо (Хоакин Гузман) се призна за виновна по обвиненията, че му е помагала в управлението на криминалната му империя, натрупала много милиони долари. Ема Коронел Айспуро бе арестувана през февруари на международното летище „Дълес“ във Вирджиния.

31-годишната съпруга на Ел Чапо се яви пред федерален съдия във Вашингтон и призна вината си за три федерални престъпления като част от сделка с прокуратурата. Обвиненията включват съзнателно и доброволно участие в група за разпространение на хероин, кокаин, марихуана и метаамфетамини в продължение на няколко години.

Тя се призна за виновна и в участие в организирана престъпна група за пране на пари.

Според обвинението Ема Корнел е работила „в тясна връзка с командната и контролна структура„ на картела Синалоа, който е прехвърлил големи количества наркотици в САЩ. Гузман управляваше 25 години своя картел и стана най-могъщият наркобарон в Мексико. Неговата армия от „сикариос“ (бойци) бе известна с отвличания, мъчения и убийства. Според обвинителя на съпругата му, Антъни Нардоци, тя му е помагала да преследва целите на картела, който е внесъл в САЩ 450 тона кокаин, 90 това хероин, 45 тона метаамфетамини и 90 тона марихуана.

Защитата обаче настояваше, че участието на Ема Коронел в управлението на престъпната групировка е било минимално и тя е била „много малка частица от много по-голямо нещо“.

Арестът й бе донякъде изненадващ, защото властите не се опитаха да направят това предните две години, макар и съпругата на Ел Чапо да бе смятана за замесена в престъпленията му.

На процеса срещу него през 2019 година, прокурорите заявиха, че тя е организирала двете му бягства от затвор в Мексико.

Нардоци я обвини, че е пренасяла съобщения между Гузман и картела, след като шефът бе арестуван. Така били планиран и проведени бягствата.

Адвокатът на Ема Коронел разкри, че тя не се е съгласила да сътрудничи на властите, но се надява да получи по-ниско от предвиденото минимално наказание от 10 години затвор, когато се яви през септември пред съда, за да чуе на колко години е осъдена.

 

Източник: https://bg-voice.com/%d1%81%d1%8a%d0%bf%d1%80%d1%83%d0%b3%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d1%80%d1%83%d1%82%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0%d1%80%d0%ba%d0%be%d0%b1%d0%b0%d1%80%d0%be%d0%bd-%d0%b5%d0%bb/

 

Кратък линк

Още Новини