Тежък удар за българите, обвинени за убийството на бизнесмен в Гърция

Новини за 15.09.2020

И двамата братя отрекоха да са замесени в случая

Братята Милен и Серафим Райчеви, обвинени в убийство на гръцко-австралийския бизнесмен Янис Макрис, бяха признати за виновни с решение на смесения съд на Атина, пише "Труд".  Доживотен затвор за 32-годишния Серафим Райчев-Немия и 10 години за брат му отсъди гръцкият съд.

По време на делото прокурорът пледира за умишлено престъпление и убийство, незаконно носене на оръжие, незаконно използване на оръжие за 32-годишния Серафим Райчев-Немия, а за 36-годишния Милен Райчев за съучастие в умишлено убийство. 

Според прокурорското обвинение извън всяко съмнение е, че 32-годишният по-малък брат е извършителят на хладнокръвното убийство на бизнесмена, докато другият брат е съучастник, който може и да не е бил на местопрестъплението, но е съдействал за планирането и подготовката на престъплението. Двамата са пристигнали от България в Гърция, за да извършат убийството, като са сменили няколко хотела и няколко автомобила, за да прикриват следите си. Немия беше арестуван през април м.г. в Атина, а брат му в жилището на родителите си в Хасково, като поиска от съда в Хасково да бъде предаден на гръцките съдебни власти. 

Сред документите по делото има специална гаранция, според която, ако Милен Райчев бъде осъден в Гърция, ще бъде върнат в България за излежаване на наложеното му наказание. Двамата българи, обвинени в убийството на 46-годишния гръцко-австралийски бизнесмен Янис Макрис, завършиха показанията си в съда в четвъртък, отричайки каквото и да било участие в случая. Подсъдимите, казаха, че са дошли в Гърция през октомври 2018 г. в командировка. „Обвинени сме в убийството на човек, когото не познавахме, нито него, нито семейството му.

С брат ми не сме в състояние да извършим подобно престъпление ”, каза един от обвиняемите пред съдиите.

Припомняме, че Янис Макрис, беше застрелян с няколко куршума в квартала на гръцката столица "Вула" на 31 октомври 2018 г. Предполага се, че Серафим и Милен Райчев са дебнели Макрис в продължение на 19 дни, преди да извършат предполагаемата мокра поръчка пред дома на жертвата. Според кадри от охранителни камери Макрис е убит малко след като излязъл от дома си и се качил в паркирания пред него черен автомобил. Нападателят изтичал до превозното средство и започнал да стреля през прозореца. Австралийски следователи разследваха дейността на 46-годишния бизнесмен, за когото имаше подозрения, че е свързан с трафик на наркотици на стойност 13 милиона долара и опит за убийство на престъпен бос в Сидни. 

Смята се, че Макрис е притежавал фирма, предлагаща охранителни услуги и е инвестирал значителни суми в нощни клубове на остров Миконос. Бившият модел на Playboy и вдовица на австралийския гангстер, Виктория Карида заяви пред гръцкия съд, че е сигурна, че обвиняемите за убийци са същите мъже, които са записани на кадри от мястото на стрелбата. Моделката даде показания в процеса срещу двама български братя.

https://blitz.bg/svyat/tezhk-udar-za-blgarite-obvineni-za-ubiystvoto-na-biznesmen-v-grtsiya_news769624.html

Кратък линк

Още Новини