Убиха екскмет във Филипините след предупреждение на Дутерте, че ще отреже гърлата на наркодилърите

Новини за 07.01.2019

Убиха бивш филипински кмет часове след предупреждение на президента Родриго Дутерте, че ще отреже гърлата на големи наркодилари, пише "Стрейт таймс".

Талиб Або, бившият кмет на град Паранг, южната провинция Магинданао, и неговият брат са убити от силите за борба с разпространението на наркотици,които са се опитали да изпълнят заповед за арест днес по обяд.

Або е в правителствен списък с имената на "наркополитици". Неговият брат Боби е убит при отделна акция по същото време.

"Те оказаха съпротива и влязоха в престрелка с нашите екипи", обяви Джувенал Азурин, ръководител на Агенцията за борба с наркотиците на Филипините.

Або е шестият кмет, който е убит по време на започнатата от правителството спорна война срещу разпространението на наркотици, при която са загинали повече от 5000 души от юни 2016 г., когато Дутерте пое властта.

През 2006 г. Дутерте обвини Або в наркотрафик на 3,5 килограма метамфетамин, които са доставени в град Давао с линейка. Дутерте беше кмет на Давао.

Според президента Або и съпругата му са ръководили "голяма мрежа" с наркодилари в централната и южната част на остров Минданао.

Або и брат му бяха убити малко след изказване на Дутерте пред правозащитници, че лично ще отреже гърлата на наркотрафикантите.

Або е вторият високопоставен политик в Магинданао, убит от властите.

 

 

https://news.bg/world/ubiha-ekskmet-vav-filipinite-sled-preduprezhdenie-na-duterte-che-shte-otrezhe-garlata-na-narkodilarite.html

Кратък линк

Още Новини