Фактите, които САЩ запазиха в тайна по време на процеса срещу Гузман "Ел Чапо"

Новини за 07.01.2019

Значителна част от историята зад съдебния процес срещу наркотрафиканта Хоакин Гузман е държана в тайна от американските власти.

 

Това е свързано главно с предполагаемата корупция на американски служители, свързани с трафика на наркотици, предполагаемото участие на двама бивши президенти на Мексико в схема за подкупи от Картела Синалоа, предполаганото участие на частни банки в операции по пране на пари и това, което правителството на САЩ очевидно е договорило, в замяна на свидетелските показания на няколко бивши сътрудници на Капо, в така наречения "процес на века".


Въпреки че съдебният процес срещу Гузман е направил поредица от разкрития за функционирането на бизнеса с трафик на наркотици, съдия Брайън М. Коган системно отказва да разкрива чувствителна информация за преобладаващата корупция в правителствата на Мексико и Съединените щати


На 20 ноември, по време на първия ден на процеса, правителството на САЩ представи таен меморандум за ограничаване на показанията на някои свидетели за корупция в Мексико, без съдията да обясни подробно причините за запазване на поверителността на споменатата информация.


Това стана, въпреки факта, че защитата на Гузман предложи да представи доказателства, че мексиканските президенти Енрике Пеня Нието и Фелипе Калдерон са получавали подкупи от картела.


Тази информация е била запазена в тайна, въпреки факта, че един от основните свидетели, Хесус Замбада, разкри, че правителствен служител на бившия президент Калдерон, - Генаро Гарсия Луна, тогавашният отговарящ по обществената сигурност, е получил милиони подкупи от картела Синалоа.


Освен това съдия Коган последователно отказва да разкрива информация, която може да включва американски служители. в криминалния заговор, който се приписва на мексиканския капо, извършил разнообразни дейности с американски съучастници в градове като Чикаго.


През последната седмица съдия Коган също така реши, че защитата не може да говори за операция Fast and Furious, при която правителството на САЩ е предало оръжия на наркокартелите, без знанието на правителството на Мексико.


Тази операция, извършена от Агенцията за алкохол, тютюн, огнестрелни оръжия и експлозиви между 2006 и 2011 г., е позволила незаконно внасяне на повече от 2000 оръжия в Мексико, което се оказа в ръцете на престъпни организации.


Съдия Коган отхвърли и втората молба от защитата на Гузман за кръстосан разпит на друг свидетел, за твърденията му, че е имал споразумение с DEA (агенцията за борба с наркотиците на САЩ) за трафик на незаконни вещества, в замяна на предоставяне на информация за конкурентните картели. Във връзка с това съдията съобщи, че ще се създаде второстепенно шоу, ако тази сделка бъде разкрита.


Друг въпрос, който блестеше с отсъствието си по време на процеса срещу Гузман, е начинът, по който многомилионните суми на наркокартелите влязоха в американските банки.


Въпреки че разследване от страна на Сената и Министерството на правосъдието на САЩ установи, че стотици милиони долари, идващи от мексиканските картели, са влезли в банките Wachovia и HSBC, досега няма представени доказателства за този факт в процеса срещу Гузман.


Поучително е, че същият офис, който се опитва да преследва Гузман, е постигнал споразумение за разсрочен процес с HSBC, след като е установено, че банката е изпрала 800 милиона долара пари от наркокартела Синалоа. Малко вероятно е журито да разбере за това.
Процесът продължава, а въпросителните растат!

 

 

http://www.class.bg/%D1%81%D0%B2%D1%8F%D1%82/item/391231-%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5,-%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B0%D1%89-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%B7%D0%B8%D1%85%D0%B0-%D0%B2-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D0%BE...

Кратък линк

Още Новини