Хасан Адемов: Повечето регистрирани безработни са българи от чужбина

Новини за 24.03.2020

Броят на безработните се увеличава в целия свят

В страната ни се очаква да има ръст на безработицата заради пандемията от коронавируса. Фирми масово съкращават служителите си, а посетителите в бюрата по труда са се увеличили от 700 на 1300 само за един ден. 
 
"От 16 до 20 март са се регистрирали 6894 безработни, като по-голяма част от тях са тези, които са се върнали от чужбина. На първичния пазар на труда са започнали работа 3221 души, като разликата на безработните в същия период на месец февруари е 635 повече", обясни председателят на Социалната комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов в ефира на Bulgaria ON AIR. 
 
Адемов посочи, че тази тенденция не се наблюдава само в страната ни, но и в целия свят. 
 
"Очакванията на българските граждани са да се включат моментално всички мерки, които съхранят заетостта, да подпомогнат бизнеса и домакинствата. В тази ситуация е важно да има приоритети. Приоритет е запазване живота на хората, да се положат всички усилия за оборудване на тези, които са на предния фронт, да бъдат подпомогнати и полицаите", допълни той. 
 
Д-р Адемов коментира и мярката, която беше предприета - работодателите да се възползват от фонд "Безработица" за 60% от осигурителния доход за месец януари, а останалите 40% да бъдат платени от работодателя.

https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/03/24/hasan-ademov-povecheto-registrirani-bezrabotni-sa-bylgari-ot-chujbina.443301?fbclid=IwAR3aRf7iqWLS10wx6jj_IrGG-ShPH1Bvy_yZxv974BZl4Rq_gUXumijmSFE

Кратък линк

Още Новини