Четири наркокартела в Мексико се борят за контрол на бизнеса с авокадо

Новини за 31.07.2020

Четири конкуриращи се наркокартели изнудват производителите на авокадо в щата Мичоакан, Мексико. Плодът се превръща във все по-важен източник на незаконни печалби.

Наркокартелите Ново поколение Халиско (Cartel Jalisco Nueva Generación — CJNG),

Nueva Familia Michoacana,

Tepalcatepec Cartel и

Zicuirán Cartel са част от криминалната икономика, според генералния адвокат на Мичоакан.

В щата Мичоакан се произвеждат над 80% от авокадото в Мексико. Годишната стойност на износа е около 2,4 милиарда долара и плодът си „спечелва“ прякора „зеленото злато“.

Наркокартелите искат месечна такса за защита на производителите на авокадо, изчислена на хектар обработваема земя или произведен килограм. Тези, които не си платят, могат да бъдат отвлечени или убити. Дъщерята на един от дистрибуторите, е била убита пред вратата на неговия бизнес, пише El País.

Освен това, кражбата на авокадо е яростна. Най-малко четири камиона с плодове се крадат всеки ден в щата, според the Guardian.

Конкуренцията за тези криминални печалби се е превърнала във вълна от насилие, обхванала целия щат. През август 2019 г., 19 човека са убити в град Уруапан, центърът на индустрията на авокадо в Мичоакан. Телата им са били изхвърлени на три места из града.

Властите свръзват жестокостта с териториална война между наркокартелите – Ново поколение Халиско и Виаграс, въоръженото крило на Nueva Familia Michoacana, за контрол на криминалната икономика в града.

Изнудването на производителите на авокадо в Мичоакан не е ново, но сега се увеличава, тъй като рентабилността на индустрията процъфтява.

Мичоакан и съседният щат Гереро отдавна са ценени от престъпните групировки като центрове на производството на хероин в Мексико. Поскъпването на синтетичните опиоиди обаче доведе до понижаване на цената на опиума до под една трета от стойността му за 2017 г., оставяйки наркокартелите да търсят алтернативни варианти за доходи.

Стойността на индустрията за авокадо в Мексико се е утроила през последното десетилетие поради нарастващата популярност на плодовете в САЩ и Европа. Износът на авокадо в страната, само на американския пазар се е повишил с 16% между 2018 и 2019 г.

 

Възраждането на тази криминална икономика отразява и отслабването на групите за самозащита на Мичоакан. Те се появиха през 2014 г. отчасти в отговор на подобни практики за изнудване и са постигнали временно облекчаване за производителите в някои региони. В следващите години обаче в много от тези групи са проникнали престъпници, оставяйки местните бизнеси отново уязвими.

 

 

Източник: https://www.businessinsider.com/mexican-cartels-are-fighting-for-control-of-the-avocado-business-2019-9

Кратък линк

Още Новини