Шифровани съобщения доведоха до изземването на 28 тона кокаин в Белгия

Новини за 06.04.2021

Белгийската митническа служба е разкрила тонове кокаин на стойност близо 1,4 млрд. долара в Антверпен, след като полицията е дешифрирала съобщения, изпратени от престъпни банди, съобщиха властите в понеделник.

Федералната полиция е провела двугодишно разследване на организираната престъпност, което е включвало 500 млн. съобщения, изпратени на устройства Sky ECC, продадени от базираната в Канада фирма Sky Global, се посочва в изявление на прокуратурата в Антверпен.

От 20 февруари на пристанището в Антверпен са иззети общо 27,64 тона кокаин, включително 11 тона, намерени в контейнер през нощта в петък срещу събота.

Кокаинът "може да бъде пряко свързан с казуса Sky ECC", заявиха от прокуратурата.

Главният изпълнителен директор и сътрудник на Sky Global са били обвинени в САЩ през март за предполагаемо подпомагане на контрабандата на наркотици.

При разследването са задържани 48 души, арестувани в Белгия, и са открити оръжия, полицейски униформи и 1,2 млн. евро (1,4 милиона долара).

Разследванията са се разпространили и в други страни, включително Франция, където в края на март бяха обвинени петима души за продажба на криптирани телефони на наркотрафиканти.

Международната контрабанда, включваща кокаин, играе голяма роля в прихванатите съобщения", се казва в изявлението.

От тези данни десетки доставки на наркотици са били прихванати от 20 февруари", се добавя в него.

Разследванията на заподозрени лица продължават.

 

 

Източник: https://www.barrons.com/amp/news/encrypted-messages-lead-to-28-tonnes-of-cocaine-in-belgium-01617625516

 

Кратък линк

Още Новини