ШОС се ангажира да засили борбата с тероризма, екстремизма, корупцията и наркотрафика

Новини за 11.06.2018

Държавите от Шанхайнската организация за сътрудничество се ангажират да засилят сътрудничеството в борбата срещу тероризма, екстремизма, корупцията и наркотрафика.

Това става ясно от заключителната декларация след двудневната среща на регионалната организация в китайския град Циндао, информира ТАСС.

"Страните членки ще увеличат сътрудничеството в борбата срещу разпространението и пропагандирането на терористични идеи в интернет, включително и публичното оправдаване на тероризма, вербуването на нови членове от терористични организации, подбуждане към извършване на терористични действия, финансиране на тероризъм и разпространение на информация в интернет за начини и способи да се организират терористични атаки", се казва в документа.

В декларацията се споменава, че световната общност трябва да обедини усилията си, за да попречи на привличането на млади хора към тероризъм, екстремизъм и сепаратистки организации. Страните членки изразяват тревога от заплахите, произлизащи от разрастващото се производство, търговия и употреба на наркотици, както от разпространението на наркотици за финансиране на тероризъм.

Снимка 361209

В документа се алармира, че корупцията във всичките й проявления представлява заплаха за националната и регионалната сигурност, намалява ефективността на държавното управление, негативно засяга привличането на инвестиции и възпрепятства социалното и икономическо развитие.

"Държавите членки призовават за засилване на международното сътрудничество в борбата срещу корупцията", се допълва още.

Срещата на върха на Шанхайнската организация за сътрудничество се проведе в Циндао на 9 и 10 юни. Лидерите на Русия, Китай, Казахстан, Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан, Индия и Пакистан обсъдихарегионалната сигурност и икономическото сътрудничество, като в края се подписаха под около 20 документа.

Според руския лидер Владимир Путин ШОС в момента е възможно най-добрата структура и е твърде рано да се говори за разширяването й.

 

https://news.bg/world/shos-se-angazhira-da-zasili-borbata-s-terorizma-ekstremizma-koruptsiyata-i-narkotrafika.html

Кратък линк

Още Новини