11 години от смъртта на Леа Гарофало, поредната жертва на Ндрангета

Новини за Хероин 24.11.2020

Преди 11 години, Леа Гарафало , сътрудник на правосъдието в Италия, майката на Денис, е била убита. Тя се бори с Ндрангета, за да може  нейната малка дъщеря  да живее различен живот от този на своята майка.

Леа е  убита в Милано на 24 ноември 2009 г. на 35-годишна възраст. Тялото и  е било изгорено в склад в Монца.

Леа, родена в Петилия Поликастро (в провинция Кротоне) в семейство, свързано с 'Ndrangheta, е решила да свидетелства за вътрешните вражди между семейството и   и  нейния  бивш партньор Карло Коско.

 През 2002 г.  Леа  е под  на защитна програма- т. нар. "ANTIMAFIA PM Sandro Dolce". Благодарение на тази протекция, Леа Гарофало съдейства  на полицията да разкритие  продажбата на наркотици, организирана  от братята Коско, благодарение на одобрението на шефа Томасо Черудо.

В допълнение, Леа отрича своя зет като отговорен за убийството на брат й.

През 2006 г. тя е отклонена от програмата за защита, защото нейният принос е "незначителен". През декември 2007 г., след постановление на Държавния съвет, тя е приета отново в програмата, но през април 2009 г. – няколко месеца преди смъртта си – внезапно решила  доброволно да се откаже от всяка защита и да се върне в Петлиа Поликастро, а след това да се премести в Кампобасо в къща заедно с  бившия си партньор Карло Коско.

На 5 май 2009 г., поради повреда на пералната машина, жената решава да извика водопроводчик на име  Масимо Сабатино. Не водопроводчик, а наемник, който е трябвало да я убие.

Тя успява да избяга от засадата благодарение на навременната намеса на дъщеря си Денис , която  информира карабинерите за случилото се.

През ноември 2009 г. Коско привлякъл бившия си партньор във" Via Montello"№ 6 в Милано с намерението да говори за бъдещето на дъщеря им Денис.

Сабатино и Вентурино отвличат Леа  и я предават на Вито и Джузепе Коско, които я измъчвали с часове, за да я накарат да говори . След това я убиват на 24 ноември. Тялото на жената е заровоено тайно  от убииците в Сан Фрутуозо (Монца).

Денис, дъщерята на Леа  е  основният свидетел на процеса срещу заподозрените за убийството.

Върховният съд потвърждава  четири доживотни присъди - за Карло Коско, Вито Коско, Росарио Курсио и Масимо Сабатино - и 25-годишната присъда за покаялият се Кармин Вентурино, издадена от Апелативния съд на Милано на 25 май 2013 г.  Вентурино.Той е този, който от затвора започва да сътрудничи с разследващите, като откри останките на тялото на Леа Гарофало в поле в Брианца. 

На погребението на майка си  Дениз казва: "За мен този ден  е тъжен , но  всичко това се случи,  мамо само за мое добро! " 

Кратък линк

Още Новини