Наградени магистрати и полицаи в конкурса „Страхливият умира всеки ден, а смелият – само веднъж“ в памет на Джовани Фалконе

Новини за 19.11.2014

  

На 30.10.2014 г. в Благоевград – България, се проведе  шестата поредна  церемония по награждаване на магистрати и полицаи в конкурса „Страхливият умира всеки ден, а смелият – само веднъж“ в памет на убития от мафията италиански магистрат  Джовани Фалконе.

     

Събитието се организира от Община Благоевград по идея на Общински съвет по наркотични вещества и с подкрепата на Посолството на Италия в България. Наградите връчиха кмета на Благоевград – д-р Атанас Камбитов и посланика на Италия в България – Н.Пр. Марко Контичели. Гости на събитието бяха още Н.В. Неврокопски митрополит Серафим, заместник – ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски“ – доц. д-р Траян Попкочев, Лоредана  Интроини - представител на фондация „Джовани и Франческа Фалконе“, Фабио Бернабей – журналист от Рим,  директор на „Osservatorio Droga" и представител на НПО „Европейски градове без дрога“, г-н Радослав Тасков – председател на Общинския съвет в Благоевград, г-н Румен Бояджиев - изпълнителен директор на Международна асоциация за борба с наркоманиите и наркобизнеса, представители на посолството на Румъния в България - г-н Корнел Вишою – пълномощен министър и заместник ръководител на мисията и г-н Флориян Даниел Мазилу – аташе по вътрешните работи, представител на  посолството на Русия в България - г-н Константин Емелин  - аташе, семейство Лили и Паскуале Боргато – дългогодишни спонсори на събитието.

    

Церемонията  започна с  изпълнение на младата смяна на фолклорна група „Бански старчета” с ръководител Атанас Янчовичин и ансамбъл „Пирин”.

„След смъртта  на Джовани Фалконе неговото име стана символ на саможертва и знаме на законност“ , заяви в обръщението си кметът д-р Камбитов. Той поздрави номинираните магистрати и полицаи и допълни: „Всички вие – магистрати, полицаи и журналисти, сте продължители на делото на Герин и Фалконе. Всички ние трябва да работим за тази кауза и върховенството на закона“.

  

Председателят на журито съдия Катя Бельова, председател на Окръжен съд -  Благоевград, увери, че убийството на Фалконе е повратна точка в борбата срещу престъпността. Тя припомни мисълта, че на великите хора са отредени велики дела и отправи обръщение към номинираните: „Дерзайте, всеки от своята позиция!“.

      

Послания към присъстващите отправиха още Н. Пр. Марко Контичели, Лоредана  Интроини, председателят на ОбСНВ  д-р Теменужка Любенова, Неврокопският митрополит Серафим и зам.-ректорът на ЮЗУ „Н. Рилски“ доц. Траян Попкочев и г-н Фабио Бернабей.

  

Посланик Марко Контичели  получи подарък – картина, нарисувана от Нина Илиева.

  

Награда за признателност – плакет и грамота,  получи проф. Мария Фалконе – Председател на фондация „Джовани и Франческа Фалконе“ .

    

Извънредна награда – грамота,  за подпомагане ограничаването на разпространението и употребата на наркотици получиха:  адвокат Георги Тошев – за системно подпомагане на подготовката и реализирането на интерактивни процеси в съдебна зала с ученици от Младежки общински съвет по наркотични вещества Благоевград и студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“, което допринася за подобряване ефективността на превенцията на наркоманиите и журналиста Фабио Бернабей – за подпомагане дейностите на магистрати и полицай чрез своите журналистически разследвания.  

    

Доц. Траян Попкочев подари от името на ЮЗУ картини на журналиста от Рим Фабио Бернабей и фондация „Джовани и Франческа Фалконе“.

Победителите в двата раздела – „Магистрати“ и „Полицаи“ получиха грамота, плакет и сувенири, изработени от децата от Ателие по керамика към II ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград.

Всички номинирани получиха грамота.

Ето победителите и номинираните в трите категории:

МАГИСТРАТИ

Голямата награда – плакет и грамота получи:

1. Felician Bogdan VOICU -  Главен прокурор на Букурещката  териториална служба  към Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма в Прокуратурата към Върховния касационен съд - Министерство на обществото, Румъния.

Останалите номинирани в този раздел:

1. Милко Момчев Момчев  - прокурор от 2001г., в СГП от 2006г.;

2. Калоян Димитров Ангелов - прокурор в СРП от 1996г. , от 1999г. - прокурор при СГП;

3. Детелин Кирилов Георгиев - прокурор при СГП от 2012г.;

4. Георги Цветанов Георгиев – прокурор в Районна прокуратура – Лом,;

5. Кремена Пламенова  Господинова– Димитрова – прокурор в Районна прокуратура – Перник;

6.Надежда Шутова – прокурор в Районна прокуратура - Петрич, командирована в Окръжна прокуратура Благоевград;

7.         Христина Христова – прокурор в Окръжна прокуратура Благоевград, командирована в Софийска градска прокуратура;

ПОЛИЦАИ

Голямата награда – плакет и грамота получи:

1. Кирил Александров Ванков - служител от сектор 03 “Противодействие на престъпления свързани с наркотици при отдел „Противодействие на престъпления с висока обществена опасност” при ГДКП – МВР.

Останалите номинирани в този раздел:

1. Красимир Сертенов Каменов - държавен служител на длъжност мл. разузнавач степен в група „1111C”, сектор „КП” на РУ МВР-Монтана при ОД на МВР Монтана;

2. Славей  Альошев Бисеров – полицай в Гранично полицейско управление – Гоце Делчев към Регионална дирекция “Гранична полиция” – Смолян;

3. Стефан Георгиев Стефанов - разузнавач ІV степен в група “Противодействие на престъпления с висока обществена опасност”, сектор “Противодействие на криминалната престъпност”, отдел “Криминална полиция” Областна дирекция  на МВР – Велико Търново;

4. Венцислав Божидаров Стоев - началник на група “Противодействие на престъпления с висока обществена опасност”, сектор “Противодействие на криминалната престъпност”, отдел “Криминална полиция” Областна дирекция  на МВР – Велико Търново;

5. Димо Чобанов – Началник КАТ Благоевград;

6. Деньо Грозев – разузнавач в група „Противодействие на престъпления, свързани с наркотични вещества и детска престъпност“ към сектор „Противодействие на престъпления с висока обществена опасност“ – ОД на МВР Пловдив;

7. Росен Огнянов Танушев – Началник на РУ на МВР за постигнати високи резултати срещу престъпленията, свързани с производство и употреба на наркотични вещества.

9. Дмитрий Маковкин – полицай от Волгоград, на 29.12.2013 г. на гарата във Волгоград попречил на терорист – камикадзе, с което намалил значително броя на жертвите с цената на своя живот.

10. Лариса  Йорданова Пачева – старши разследващ полицай в Отдел „Разследване на тежката престъпност”- ГДКП.

   

    

Веднага след церемонията бяха поднесени цветя на паметната плоча на Джовани Фалконе на сградата на Окръжен съд - Благоевград.

  

Кратък линк

Още Новини