Награди за журналисти в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на Вероника Герин за 2014 година

Новини за 14.11.2014

Седмата церемония по награждаване на журналисти в конкурса „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на убитата от наркодилър ирландска журналистка Вероника Герин се състоя на 29.10.2014 г. в Благоевград. Събитието се организира от Община Благоевград по идея на Общински съвет по наркотични вещества и с подкрепата на Посолството на Ирландия в България. Наградите връчиха кмета на Благоевград – д-р Атанас Камбитов и посланика на Ирландия в България – Н.Пр. Джон Бигар. Гости на събитието бяха още Н.В. Неврокопски митрополит Серафим, областния управител на Благоевградска област – г-н Димитър Димитров, заместник – ректора на ЮЗУ „Неофит Рилски“ – доц. д-р Траян Попкочев, Фабио Бернабей - италианския журналист и представител на НПО „Европейски градове без дрога“, г-н Радослав Тасков – председател на Общинския съвет в Благоевград, г-н Румен Бояджиев - изпълнителен директор на Международна асоциация за борба с наркоманиите и наркобизнеса.

   

Церемонията  започна с  изпълнение на младата смяна на фолклорна група „Бански старчета” с ръководител Атанас Янчовичин и ансамбъл „Пирин”. Изключително вълнуващо студенти от ЮЗУ "Неофит Рилски" с ръководител гл. ас. Марияна Шехова – Канелова пресъздадоха кратък етюд от интерактивен процес в памет на Вероника Герин. Той бе последван от едноминутно мълчание в памет на журналистите, загинали, защитавайки обществено значими каузи.

  

В обръщението си кметът на Благоевград – д-р Атанас Камбитов поздрави всички разследващи журналисти в България. Той подчерта: „Ние показваме на хората от „тъмната страна”, че не са успели да ни победят, защото с оръжие не може да победят словото, защото то е по-силно от тях. Когато говорим за разследващите журналисти, за тези герои на днешната реалност, може би трябва да си зададем един важен въпрос, а какво е направил за тази кауза всеки един от нас”. Накрая д-р Камбитов завърши: „Знам, и съм сигурен, че всеки от нас може да направи живота си по-справедлив и по-добър“.

    

Послания към присъстващите журналисти и гости отправиха още председателят на Общинския съвет по наркотични вещества  д-р Теменужка Любенова, председателят на Общинския съвет- Благоевград  г-н Радослав Тасков, Н.В. Неврокопски митрополит Серафим и зам.-ректорът на ЮЗУ „Н. Рилски“ доц. Траян Попкочев.

    

Посланик Джон Бигар  получи подарък – картина, нарисувана от Нина Илиева.

    

Победителите в трите раздела – „Електронни медии“, „Печатни издания“ и „Документално кино“, получиха грамота, плакет и сувенири, изработени от децата от Ателие по керамика към II ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград.

Всички номинирани получиха грамота.

Ето победителите и номинираните в трите категории:

ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ

Голямата награда – плакет и грамота получи:

1. Фабио Бернабей – директор на „Osservatorio Droga”, за разследваща журналистика на проблемите,  свързани с наркотиците, наркоразпространението и наркоупотребата.

  

Останалите номинирани в този раздел:

1. ТВ 7 – за системно и задълбочено представяне   на  проблемите свързани с наркотиците  и дейността на ОблСНВ към Община Благоевград.

2. „Разследване” – Нова телевизия – за „«Разследване» разкрива нови схеми за разпространение на наркотици“.

ПЕЧАТНИ ИЗДАНИЯ

Голямата награда – плакет и грамота получи:

1. Светлана Василева – вестник „Труд“ – номинация от 45 студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ за едно от най-силните и журналистически знакови разследвания за корупционна схема на ГКПП – Кулата. Тя разкрива огромна мафиотска структура, в която са обвързани държавни лица. След публикацията полицията стартира разследване, което доведе до разкрития за огромни загуби на държавата и десетки уволнения. За съжаление делото все още не е приключило и още няма осъдителни присъди за 26-те души обвиняеми.

Останалите номинирани в този раздел:

1. Антония Кюмюрджиева – вестник „Стандарт“, за „«Кошмарът на Баретата» оглави Антимафия“  - 05.10.2013 г.;

2. Ели Куманова - вестник „Стандарт“, за „Мадам Веса полетя, отчаяна от рака“ – 02.10.2013 г.;

3. Вестник „Монитор“ – за статията „Боевски и Орлин Алексиев в общ  кокаинов канал“ – 26.02.2014 г.;

4. Боян Димитров – вестник „Монитор“, за статията „Отличнички продават дрога за джобни“ – 23.09.2014 г.;

5. Росица Николова – вестник „Труд“, за статията  „Наркобаба осъди дядо измамник“ – 25.09.2014 г.;

6. Николай Каламов - вестник „Труд“, за статията  „Наркобандит, върнат  у нас от ЮАР, плаши с тайни за политици“ – 25.09.2014 г.;

7. Христина Теодосиева – вестник „168 часа“, за статията „Виж как "168 часа" си купи дрога“, от 23.05.2013 г.;

8. Краси Терзиева – в-к „Градът“, гр. Гоце Делчев, за публикации, доказващи престъпления, свързани с употреба и разпространение на наркотици, за стимулиране на справедливо отразяване на тези проблеми, както и за популяризиране на дейностите по превенция на наркоманиите. Номинацията е от ученици от клуб „Към Европа без тютюнев дим, алкохол и наркотици. Децата на Абланица с признателност към Вероника Герин“  в СОУ „Св. Паисий Хилендарски“, с. Абланица, общ. Хаджидимово.

ДОКУМЕНТАЛНО  КИНО

Голямата награда – плакет и грамота се получи:

1. Любомир Огнянов – ТВ7 –  за разследваща  журналистика за разпространение и употреба на наркотици -  „“Жега“ в сделка за амфетамини“ и „Маските падат.  Всичко за нападението над екипа на „Жега“ в Перник“.

Останалите номинирани в този раздел:

1. Иван Георгиев – бТВ – за документален филм „Македония - последният проект на Коминтерна“ във връзка с патриотичното възпитание като основа на превенцията на наркоманиите.

След обяд на 29.10.2014 г. в съдебна зала на Окръжен съд Благоевград студентите от специалност „Социална педагогика“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ представиха целия интерактивен съдебен процес, в който „Вероника Герин“ беше свидетел, а „подсъдимият“ получи 10 години затвор за разпространение на наркотици, незаконно  притежание на оръжие и трафик на хора. Гостите успяха да чуят обвинението на „прокуратурата“, да проследят разпитите на „свидетелите“, „подсъдимия“, „потърпевшите“. Това е една иновативна практика, която е резултат на сътрудничеството между Общински съвет по наркотични вещества Благоевград, гл. ас. Марияна Шехова – Канелова и нейните студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ и Окръжен съд Благоевград.

Кратък линк

Още Новини