Среща на ОбСНВ Благоевград с протоиерей Александър Новопашин

Новини за 17.03.2017

Прот. Александър Новопашин:

 „Злото е силно тогава, когато добрите не правят нищо“

На 16 март в църквата „Покров Богородичен“ в София се проведе среща с известния специалист по зависимости (секти, наркотици, алкохол) протоиерей Александър Новопашин. Той е председател на храма „Св. Александър Невски“ в третия по големина град в Русия – Новосибирск и архиерейски наместник на духовната околия. Прот. Александър Новопашин е председател и на информационно-консултанския център по въпросите на сектантството към храма, участва активно в рехабилитацията на наркозависими, в мисионерски мисии, конференции, развива се в различни направления, като особено успешен е в създаването на филми с превантивна роля насочени към голямата публика на екрана.

Свещеникът гостува в България по покана на Центъра за проучване на нови религиозни движения в София за да представи най-новия си филм „Редом с нас“ и да разкаже за своята пастирска дейност. Протоиерей Александър разказа за срещащите се секти днес в Русия, като открои деструктивното влияние на неоезичните секти, на различни екстремиски организации, както и на движения свързани с педофилни, хомосексуалистични и сатанистични явления. Отецът отговори на много въпроси свързани с религиозното образование в Русия, как да се помогне на близък попаднал в секта, връзката между сектите и наркотиците:

„Има организации по света, които за да манипулират човека използват различни наркотици – това са окултни, шамански, сатаниски култове, дори неопетдесентниците, за да контролират  човека. Аз не мога да кажа, коя определена секта използва наркотици в своята практика, но се срещат често такива случаи, най-вече при шаманските култове. Имали сме подобни проблеми с последователи на Кришна. През 2006 г. в северна Русия, се случи ритуално убийство- последовател на Кришна, отряза главата на свещеник, който го беше приютил и я сложи на престола в олтара на църквата. В последствие беше оправдан от съда, защото не бил на себе си.“

Прот. Александър Новопашин е автор е на още два филма пряко свързани с неговата работа с наркозависими младежи и превенция на наркоманиите: филмът „Прелом“ – за реабилитацията и социализацията на наркозависими младежи, който може да се види на адрес: (http://ansobor.ru/articles.php?id=302), и на филма “Това мен не ме касае“  ( https://www.youtube.com/watch?v=1P3qdtiB-l0), където отново разглежда темата за наркоманиите, който бе представен в България през 2013 г. и в него участва известния руски актьор Юрий Беляев.

Новопредставения филм  „Редом с нас“ е документален разказ за случващия се все повече в днешно време религиозно мотивиран екстремизъм и тероризъм. Той е заснет по поръчка на Главно управление за противодействие на екстремизма при МВР на Руската федерация с благословението на Новосибирския и Бердски митрополит Тихон.

Очаквайте представянето на най-новия филм „Редом с нас“,  скоро и в Благоевград с превод на български език!

Кратък линк

Още Новини