Наши доброволци участват в подготовката на сесия на ООН

30.03.2016

През месец март доброволци от Младежки общински съвет по наркотични вещества (МОСНВ) Благоевград - Хабибе Сунай – XII клас в ПГИ, и Камелита Бежанска – XI клас в ЕГ, взеха участие в Младежки форум 2016 на ООН във Виена - Австрия, относно наркотиците. Събитието беше във връзка с подготовката на Петдесет и девета сесия на ООН, която ще бъде през април 2016 г. в Ню Йорк. Момичетата бяха придружени от Магделена Рахова, която е секретар на Общински съвет по наркотични вещеста в Благоевград и координатор на МОСНВ.

На форума присъстваха представители на 27 държави от целия свят.  Събитието беше в сградата на Международния център във Виена. 

На 14.03.2016 г. форумът започна с изказване на д-р Жилберто Гера (dr. Gilberto Gerra) – шеф на дирекция „Наркотици, превенция и здраве“ в ООН, който беше категоричен, че не можем да говорим за контрол на наркотиците, при положение че това са забранени вещества, т.е. трябва да бъдем абсолютно безкомпромисни по отношение на дрогата. След това работата продължи по групи, като беше дадена възможност на участниците да определят причините за употреба на наркотици, какви са последствията и да намерят някакви решения. 

На 15.03.2016г. форумът продължи с работа в групи, като беше подготвена речта на младежите пред делегатите на ООН, които подготвяха редовната Петдесет и девета сесия на ООН, която ще бъде през април 2016 г. в Ню Йорк. След обяд младежите направиха изказване  по време на конференцията за подготовка на Петдесет и деветата сесия на ООН. Там се срещнаха и с представителите на България.

Изказваме нашата благодарност на фондация "Българска памет" и д-р Милен Врабевски, който пое разходите  за пътуването и престоя на Камелита Бежанска в Австрия.

Двете момичета преминаха три етапа на интервюиране, за да бъдат избрани за представители на този форум. ООН можеше да пое издръката само на един член от дадена държава и за България това беше на Хабибе Сунай.

Благодарни сме на ръководството на Община Благоевград, което активно съдейства за реализирането на това пътуване и участието в този форум.

 

 

Кратък линк

Още Новини